Priročnik za načrtovanje poroke

Irena Vertuš, Maribor 28.10.2018

1.10.2016 – Najin poročni dan, od katerega sta minili že dobri dve leti. Od takrat se je poročilo že veliko najinih prijateljev, sorodnikov in znancev, kar nekaj pa se jih še pripravlja na poroko v bližnji prihodnosti. Že od najine poroke naprej je v meni rasla ideja, da bi zdaj, ko mi je še vse »sveže« napisala neki priročnik, ki bi bil v pomoč ljudem, ki načrtujejo poroko. V to namreč nihče naj ne bi šel izkušen in tudi sama bi si v času najinega načrtovanja želela imeti v rokah nekaj takšnega.

Najprej je pomembno poskrbeti za bistvene stvari, ki so nujno potrebne:

Odgovorita si na naslednja vprašanja:

  • KAJ nama POMENI poroka?
  • Zakaj se želiva poročiti?
  • Zakaj ravno on/ona?

CIVILNA POROKA

 Katere dokumente potrebujeta?

  • Veljavni osebni dokumenti ženina, neveste, rojstni list od vaju obeh…pozanimajta se, ali je v vajinem primeru potrebno še kaj(npr.če gre za poroko s tujim državljanom).
  • Po novem ni nujno imeti poročne priče.V kolikor jih bosta imela, potrebujeta še veljavne osebne dokumente obeh prič.
  • Če se poročita v času uradnih ur v prostorih občine, je brezplačna.

CERKVENA POROKA

  • Ni obvezna. Zato se je dobro vprašati: Ali nama je pomembna? Zakaj?
  • Pri Cerkveni poroki je potrebno imeti tudi poročni priči. Dobro se je vprašati: Kakšno vlogo si želiva, da bi imeli za naju?Ali sta nama pomembni samo za poročni dan, ali za pomoč in podporo v najinem zakonu?Ali nama je pomembno, da imata enake vrednote, osebna prepričanja,stališča, kot midva? Koliko pomoči in v kakšni obliki pričakujeva od njiju na sam poročni dan?

Potrebujeta:

    • Krstni list

 

    • Potrdilo o samskosti

 

    • Poročni priči

 

  • Šola za zakon oz. Priprava na zakon

Uporabne povezave: https://www.facebook.com/pripravanazakon/

Pozanimajta se, ali potrebujeta v vajinem primeru še kaj(npr. če gre za poroko med osebama različnih veroizpovedi).

OKVIREN SEZNAM POVABLJENIH GOSTOV

    • Koliko odraslih?

 

    • Koliko otrok?

 

    • Koliko starostnikov?

 

  • Osebe s posebnimi potrebami?

Seznam bo v pomoč pri izbiri prostora. Pri izbiri prostora je dobro upoštevati tudi: ali sva si zamislila poroko, na kateri se pleše, oz. ali je potreben predviden prostor za plesišče, ali ne.

DOLOČITEV TERMINA

Pomembno je, da imajo čas naslednje osebe:

  • VIDVA
  • Priči
  • Duhovnik
  • Matičar(če je sta se odločila za civilno in cerkveno poroko na isti dan)

Po želji tudi:

  • Fotograf
  • Snemalec
  • Bend oz. DJ oz. ozvočenje…
  • Frizer
  • Make up artist

Pozanimati se, ali je na isti dan na voljo cerkev in izbrani prostor gostije.

Ko sta poskrbela za vse to, lahko določita termin. Dobro je o njem obvestiti povabljene še preden dobijo vabilo, da si lahko pravočasno rezervirajo termin. Je pa v vsakem primeru pomembno tudi to, da gostje pravočasno dobijo vabila, na katerih je naveden:

  • Točen datum in ura
  • Lokacija (najbolje je točen naslov, saj v današnjem času večina ljudi ima pametne telefone oz. navigacijo. Če vnesejo točne podatke, jih bo navigacija lažje pripeljala do prave lokacije).
  • Po želji je lahko priložen tudi označen zemljevid.

_______________________________________________________________________________________

Kar sem do sedaj naštela so najbolj nujne zadeve, ki jih je potrebno urediti da bo zakon veljaven in s katerimi je najbolj nujno začeti načrtovanje poroke. Vse ostalo je odvisno predvsem od tega, kakšni so vajini interesi in želje, kakšne so vajine vrednote oz. kaj vama je pomembno in v kolikšni meri vama je kaj pomembno, koliko časa imata na voljo in koliko sta ga pripravljena vložiti v načrtovanje poroke, koliko financ imata na voljo in koliko sta pripravljena vložiti v poroko.

In še nekaj: Ne bojta se angažirati družine, sorodstva, prijateljev, znancev. Velikokrat so sami v zadregi glede daril. Če jim vljudno rečemo, da ne želimo in ne potrebujemo ničesar, hkrati pa dobro vemo, da v našem okolju in v naši kulturi nihče ne gre na poroko praznih rok (kljub temu, da nam je bilo rečeno, da ni nič potrebno), samo otežujemo situacijo sebi in njim. Na ta način lahko pristanemo v situaciji, ko nam nekdo podari nekaj, česar ne potrebujemo, si ne želimo oz. nam ni všeč, hkrati pa nam je škoda vreči stran, saj smo namreč to dobili kot poročno darilo. Dejstvo pa je, da so v večini primerov ti ljudje neizmerno veseli, če lahko pomagajo, in če vedo konkretno kako.

V tem primeru so zadeve odvisne tudi od tega, ali imata družino, prijatelje, sorodnike, znance, ki lahko pomagajo in so pripravljeni pomagati s svojimi sposobnostmi.

Pripravila sem naslednjo tabelo, za katero upam, da vama bo v pomoč. V tabeli je navedeno tudi kaj, kar je nama pomagalo pri najini poroki. Po želji jo lahko dopolnita, dodelata.Pod ŽELJE lahko vpisujeta, kakšne so vajine želje glede določene zadeve v samem poročnem dnevu.V stolpcu POMEMBNOST  lahko označita, ali vama je neka stvar pomembna, ali ne oz. koliko vama je pomembna. V stolpec ČAS lahko zabeležita, koliko časa imata na voljo oz. koliko časa sta pripravljena vložiti v neko stvar. V stolpec FINANCE lahko zapišeta, koliko sta pripravljena vložiti v kaj.Na koncu pa sem dodala še stolpec, kamor lahko vpisujeta bližnje, ki vama lahko pomagajo. Kot bonus pa sem dodala še osebe oz. ustanove, s katerimi sva midva imela pozitivne izkušnje.

 

View Fullscreen

 

 

Prišel je »dan D«

Vse je pripravljeno in končno je napočil vajin poročni dan, ki sta ga veselo pričakovala in na katerega sta se pripravljala. Čestitam! Sedaj pa samo uživjta v trenutkih. Polagam vama na srce (na podlagi lastnih izkušenj): na poročni dan- telefone stran. Poročni dan je velik dan, poroka je velik korak, za katerega sem prepričana, da ga ne želita preživeti v stresu in skrbeh ali vsak opravlja svoje dolžnosti. Na vama je, da ta dan uživata in če si lahko kdaj privoščita biti nedosegljiva za cel svet in biti na voljo izključno drug drugemu, je to vajin poročni dan. Nastavite preusmerjanje klicev, zaposlite svoje priče.

Dobro je, če je ena izmed prič na voljo vama (kar pomeni, da je ves čas z vama, vama pomaga če npr. nevesti v neprimernem trenutku začne razpadati frizura), druga priča pa je na voljo ostalim za vsa morebitna vprašanja, napotke na sam poročni dan. Lahko pa to nalogo dodelita tudi komu drugemu razen sebi.

In še en nasvet: Če le imata možnost, pojdita na medene tedne takoj po poroki. Poroka je vesel dogodek, hkrati pa je ogromen korak in veliko vsega. In ko je dogodka konec, ko je konec vseh teh priprav, res paše zamenjat okolje, iti nekam čim bolj stran od ljudi, izklopiti vse naprave in biti tisti čas izključno mož in žena. PRVIČ V ŽIVLJENJU sta MOŽ in ŽENA. Uživajta v tem.

In še za konec…

Draga zaročenca,

Poročni dan je prav to. Poročni DAN. Traja le en sam dan, in to je to. ZAKON, v katerega s poroko vstopata, pa traja celi PREOSTANEK VAJINEGA ŽIVLJENJA. Zato si #priprava na zakon po mojem mnenju zasluži bistveno več pozornosti. Kakšna stvar zagotovo ne bo šla čisto po planu. Pomembno pa je, da vesta, kaj vama poroka pomeni, zakaj se želita poročiti in zakaj sta izbrala ravno drug drugega.

Vseeno pa je poročni dan prav poseben dan. VAJIN dan. Ne dovolita, da vama ga kdorkoli vzame. Če se še tako zelo trudita, se bo zagotovo našel kdo od povabljenih gostov, ki s kakšno zadevo ne bo zadovoljen. V večini primerov si želimo, da bi se gostje z nami imeli lepo in tudi to je na nek način pomembno. Vendar ne pomembnejše od vaju.Vsem se pač ne da ugajati.

Skoraj prepričana sem, da za večino povabljenih gostov vajina poroka ne bo ne prva in ne edina poroka, na katero so bili povabljeni(in tudi če bo, vseeno je to vajina poroka). Če so že poročeni, so si imeli takrat priložnost poroko narediti čisto po svojem okusu. V kolikor pa še niso, pa si bodo lahko svojo poroko pripravili čisto po svojih željah. In prav je tako.

Je pa to prva, zadnja in edina VAJINA poroka. Zato je najpomembnejše, da bo poročni dan VAMA všeč, in da bosta vidva tista, ki vama bo vajin poročni dan ostal v kar se da lepem spominu.

Loading