Evropsko prvenstvo invalidov v namiznem tenisu

Dan z invalidi:

Kak se to čudno čuje. “Dneva z invalidi”. Sicer je čisto korektno.

invalid invalíd -a m (ȋ) kdor je zaradi prirojene telesne napake, posledic bolezni, poškodbe nesposoben ali le delno sposoben za delo: njen oče je invalid; postati invalid; priznati, spoznati koga za invalida; težek invalid; invalid iz prve svetovne vojne; rehabilitacija invalidov

Imel sem veliko milost, da sem bil zraven evropskega prvenstva v ping pongu za invalide. Videti toliko ljudi, ki so tako ali drugače hendikepirani in kako oni živijo s tem hendikepom.


Moja naloga je bila ta, da posnamem dogajanje in naredim par intervjujev.
Na invalide sem se hitro navadil, saj so bili vsepovsod. V vsakdanjiku redko srečam koga in mi je to večji “šok”. Za nekom ki recimo nima noge, pogledam. Opazujem kako se premika. Nekako smo ljudje takšni, da če je nekdo drugačen, prej pogledamo za njim. Brezveze mi je gledat neinvalida kako hodi. To itak non-stop gledam.

In užitek mi je bilo se z njimi pogovarjati. Nihče mi ni odvrnil intervjuja. Tudi če me niso razumeli kaj jim govorim.
Nekako sem se pogovarjal tudi z Ukrajinko, ki ni razumela nič angleškega. Pa tudi z francozom, ki mi je odgovarjal na vprašanja tako, da sem skužil, da me ni nič zastopil, kaj sem ga vprašal. Francoz ki se je delal francoza. 😉

V glavnem, ponavadi so ljudje dosti bolj zadržani (zakompleksani) in hitro najdeš koga, ki noče kaj povedat, ali pa ki mi teži, da naj ne snemam/fotkam. Tega dela “poklica” fotografa/snemalca ne maram. Hočem nekaj lepega narediti in potem mi dajejo ljudje občutek kot da sem neki izprijenec. Tega pri invalidih nisem začutil. Bi pa prej pričakoval, da bi mi invalid rekel, da ga naj ne snemam. Sem pa brez težav se z njimi pogovarjal in jih tudi snemal.
Mogoče je kaj na tem, da so pa oni uspešni športniki. In imajo svoje mesto, ki so si ga navkljub hibi izborili. Kar daje temu športu še posebno težo. Biti invalid v tem svetu, zraven “neinvalidov”, je kr hendikep. Ne more se invalid enakomerno kosat z “neinvalidom”. Tukaj pa so športniki “pravično” razdeljeni v kategorije in se lahko dokažejo, in enakomerno borijo.

Njihova energija me je navdihovala. Polni so življenja, čeprav jim je marsikaj onemogočeno. Mi daje še manj izgovorov za to, da bi sam sebe dajal v nič.

Spomini na Laško:

Na Laško imam lepe spomine. Tam sem imel svoj prvi jazz band. Footprints jazz trio. Z Matjažem Ferkom na kitari in Bojanom Krhlankom na bobnih. Sem poklical Bojana in sva se lahko dobila na kafetu. Lepo ga je bilo videt po dolgem času. V tem času je Bojan postal eden najbolj iskanih bobnarjev pri nas. Ne samo za jazz, tudi za druge stvari ga kličejo… Trenutno se z Laibachi pripravlja za turnejo po Evropi… Sem vesel, da je Bojanu tako uspelo. Vem da je moral kar garat, da je tako daleč prišel in mu ni v življenju vse pod nos porinjeno. Celo v nižji glasbeni šoli ga niso sprejeli na tolkala. So mu rekli, da ni dovolj talentiran?! Glede klasičnega javnega šolstva imam svoje mnenje – bom ga zadržal za sebe. Da ne bom komu krivice naredil…

Stari prijatelji. Kavica. #footprints

A post shared by Matjaž Vertuš (@matjazvertus) on

Meli smo stran ma myspace-ju, ampak nevem zakaj noče predvajat pesmi… myspace.com/footprintsjazztrio

 

Video sobotnega tekmovanja:

Oprema:

 • Kamera: Nikon D5300.
 • Objektivi:
  • Sigma 70-200mm f/2.8 APO EX HSM (večina posnetkov)
  • Nikkor 35mm f1.8g
  • Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC HSM (intervjuji)
  • Nikkor 85mm f1.8g
 • Stativ:  S sabo sem imel tripod in monopod. Ampak sem zaradi dinamike snemanja uporabljal le monopod. Od vse opreme, bi najbolj to pogrešal. Link:Manfrotto MVMXPRO500 video monopod
 • Mikrofon: Sennheiser MKE 400

Nastavitve:

 • način S (shutter priority) – svetlobo sem korigiral z exposure compensation in exposure lock. 1/50 sec je bil čas zaklopa.
 • ISO 400 -800
 • F med 4 in 8.
 • Fokus: le manual.
 • Frame size/rate: 1080p/50fps. 50fps mi je omogočilo “slow motion” posnetke.

Sem kr zadovoljen s posnetkom… Všeč so mi kadri, montaža, energija, čustva, muzika, dizajn.

Tu moram še omeniti super oblikovanje, ki je delo Dejana – www.output.si, kateri me je tudi “najel” za to nalogo. Za priložnost sem mu full hvaležen… Hvala Dejan!

 

Uradna stran tekmovanja: www.epint2017.si

Loading