Razmišljam, da bi prekinil vezo z Nikonom

Ljubezen na prvi škljoc

Sem Nikon fen odkar sem prvič začel fotografirati z D90. In ko sem nabavil 50mm f1.8. Joj kakšno veselje je to bilo.
In potem sem naredil korak naprej in nabavil D7000 ki je še danes super fotoaparat. Za video sem nabavil D5300 in potem še (drugo video kamero) D5100.
Leče sem si kupoval. Z enimi sem bolj trofil, z drugimi manj. Več o mojih lečah sem se že razpisal na: Dobili smo novega člana

Pa ko sem kupil flash, se mi je tudi novi svet odprl.

In potem sem začel še snemat. Autofocus pri videu ni delal tako, da bi bil uporaben. In tako sem se navadil na manual focus. Mislil sem, da je pri vseh kamerah (fotoaparatih) tako.

Camcorderji

Poskusil sem snamti tudi z camcorderji. Z Panasonic HC-X1000E in predvsem z Sony PMW-EX 3. Sprva mi camcorderji niso potegnili. 
DSLR pač zmaga v slabi svetlobi in v “bokehu”. 

Hočem funkcionalni autofocus

In ko sem posnel ogromno materiala in ko dosti časa preživim v montaži, sem si zaželel, da pa bi vseeno imel nekaj bolj podobnega camcorderju. Imel bi (uporaben) autofocus, zebra in focus peaking. In še vseeno bi z istim “aparatom” rad fotografiral. In to še boljše (D7000 je le iz leta 2010 in tehnologija je šla naprej). In rad bi šel na full-frame. Da bom taki frajer, kot vsi ostali fotografi. Čeprav “vsi” potem pravijo, da ne rabiš fulfrejma za dobre fotke…

Testi in odločitev za Nikon D750

Kakorkoli. Odločitev je padla. Kupil si bom fulfrejma. Zdaj pa katerega. Kot priden pripadnik Nikonove družine, sem začel pogledovati za Nikoni. D700, D610, D800, D810, D750. Najbolj me je prepričal D750.


Video test:

In ko sem že skoraj rekel da Nikonu, sem se spomnil, da pa videotesta nisem naredil. In ravno sem imel nekaj video dela. Na enega sem šel z grenkim priokusom, ker sem vedel, da bom zaradi tega ker Nikon nima autofocusa moral več časa montirat. In drugega sem šel snemat za Exodus TV, kjer sem si sposodil Sony EX3. In bila mi je milina delat.

Še en znak, da autofokus mora biti funkcionalen.

In danes grem do prijatelja Gregorja, ki mi je v prvem testu D750-ke tudi jo posodil in sem še testiral video. In autofocus je res žal, kot sem si tudi mislil. KATASTROFA!


Torej Nikon po sedmih letih. Adijo:

Kam naprej?

1. Sony

Razmišljal sem kam naprej? 
Vem da Sony ima full dobre video specifikacije. Pa tudi fotografi ga kr uporabljajo. 

 

To je recimo oprema od full dobrega fotografa Manny-a Ortiz-a.

Pa še nekaj jih ima. Že to vse skupaj stane 7225€. Jaz bi od tega ziher še htel 70-200. Ki pa pride 3170€ Sony 70-200mm f/2.8 G SSM II

 

Pa še dva druga modela fotografirata s Sonyem. Oba sta mi čeha sicer. 

 

2. Lumix

Panasonic Lumix GH5 12-60mm f2.8-4 2480€

Video vem da ima noro dober. Nisem še ga probal. Si ga je prijatelj iz Hrvaške pred kratkim kupil – pa ko se vidimo, ga sporobam. Ni pa fulframe, kar me malo moti. Zdi se mi, da nebo tak cool za fotkanje. 

3. Canon

Od vseh pa se mi najbolj zdi, da bi bil Canon. Fotoaparat je isti šmorn ko Nikon. Pri videu, pa je svetlobna leta spredaj – sploh kaj se tiče autofokusa.

Canon se mi najbolj zdi da bi bil pravi:

Mislim da bi 6d mk2 bil ta pravi. 

Ta model ima D750-ko, ampak si je samo zaradi videa kupil. Canon 80D, ki ga je pol zamenjal za 6Dmk2

Čeprav ga je model iz Camerastore popljuval:

 

V vsakem primeru, bom ga probal in potem bom se lažje odločil. 

Je pa full plus pri Canobu to, da je ogromno rabljenih leč na netu in se da leče ceneje dobit. Lumix in Sony skupaj nimata toliko leč…

Zaključek:

Kot ste videli v zgornjem videu (kjer sem naredil video/fokus test) bo moj novi fotoaparat (fulframe) nekdo, ki nebo Nikon. Bom še malo prespal in malo povprašal okoli, pa bom se odločil za nekaj. Vesel sem, da nisem se preranil in kupil D750. Ker bi mi bilo žal.

Pa ne bi si rad kupil neke leče, v katero ne bom zaljubljen. (op.a. ne bi se narazen piše – to me vedno žena popravlja in zdaj sem se že to naučil). Bom še kaj šel do Fotospecialistof v MBju, kjer zadnjih par let kupujem vso robo. Cene so iste kot na netu, pa še kaki popust se da dobiti. Pa cool model je… Tak da priporočam… www.foto-shop.si

Pa Nikone in Nikon opremo bom prodal…

 

Aja. Pa še spet 1x hvala Gregeju/Gregiju (ne vem kak se sklanja Grega). p.s. Grega dela na super projektu, ki pomaga fotografom pri iskanju dela – 
WishCAM.com. Priporočam fotografom. 

Loading