Robert Glasper @Cankarjev dom

Pred dvema mesecema na Facebooku vidim event: “Glasper v Ljubljani”!! Itak da grem…

Prvič sem slišal za njega preko plate “Black Radio”, ki je bila kr popularna na tej naši slovenski jazz sceni. Vsi so zagrabili ta hiphop-jazz. Nekaj svežega, gruvastega. 


 

Zadnji mesec dni sem novopečeni ata in nekako so mi vse druge stvari postale drugorazredne. Pa tolko se zdaj sam z sabo, kot fotografom ukvarjam. Tudi na Glasperjev koncert sem pozabil. In včeraj me kliče Vesna (od našega The SwingTones pevca Sebastijana) in pravi da ma dve karti in da bi ona peljala. Seba  pa ne more ker ma neke vaje (verjetno Ignacijanske duhovne vaje v tišini). Huh… To pa je ponudba. Vprašam Ireno (moja žena) in pravi da naj kr grem. Ok te pa gremo. Ob 16h se zmenima, da pridem ob 18h do njih in pol odrinemo za Ljubljano.

Čist sem pozabil da imam 17:15h uro kitare z enim malim (cca 10 letnim) iz naše cerkve. Ko se mi pojavi na vratih, grema kr hitro na snov. Zadnjič pa sma delala A, Am, E in Em. In danes sva šla na D in G. Naslednjič pa boma že neko pesmico zaigrala. Ko sem mu pokazal D in G, mi pravi da tadva akorda sta njegova “šibka točka”. LOL

No pol z zamudo pridem do Vesne in gremo med žabice na koncert.

V Ljubljani gužva – parkirne hiše so bile vse polne. In naredima en krog in naletima na en avto ko gre ven iz parkinga. Porinema Megana nekak not (bočno) in gremo dalje.
V Cankarju gužva (neki knjižni sejem imajo) pa full slovenske jazz scene blo tam (itak – kdo, če ne oni?). Matkovič, Moder, Cene, Krcko, Švagan, Urška S. Nina Korošak S. Pa še koga sem spustil, in koga nisem vido. Vglavnem vsi tisti ki so prišli, so bli tam…

Sedež sem mel idealen. Prva vrsta. In mogo sem se povezati z virtualnim svetom. Da nebo kdo rekel, da nisem bil:

 

Na kavici…#robertglaspertrio

A post shared by Matjaž Vertuš (@matjazvertus) on


Evo kaj sem reko? Prva vrsta…

Malo smo čakali, ker noben jazz koncert se še ni začel točno (razen 2004 so bili Fool Cool Jazz Orkestra na Štuku točni – katastrofa).

No prvi je prišo gor DJ in začel “igrat”. Cool muzika je bla – nisem pa zaštekal kaj je fora. Ni me potegnilo. Pa mislim, da nisem bil edini… Mogoče pa je ni blo niti. Pač muziko je rolal. Nisem bil prepričan ali naj poslušam to kot koncert ali se lahko še pogovarjam?

Pol pa le pridejo še ostali trije. Glasper in stari “znanci” slovenskega jazza.
Bobnarja Damion Reida sem poslušal na Lentu z Puklom in tudi na ORGANICS (Igor Bezget, Marko Črnčec, Damion Reid) igra. Pa na Puklovi “zvezdniški “plati (Jure Pukl Abstract Society) igra:

In siher sem spusto kako kolaboracijo z slovenijo…


Kontrabasista Vicente Archerja pa sem poslušal igrati v bandu od Krckota in Kopača ko so igrali v mariborskemu Narodnemu domu in na koncertu Nicholas Payton in Big Band RTV Slovenija.

Vicente Archer @ Nicholas Payton in Big Band RTV Slovenija foto:Matjaž Vertuš


Vglavnem sami hudi modeli. Nebi preveč opeval včerajšnji koncert.
Prva dva komada sem skoraj prespal (pomanjkanje spanje in bilo je nekako umirjeno) pol pa sem se nekak zbudil.
Všeč mi je bilo, da so bile pesmi dokaj odprte in so se srečali pri nekaterih rifih.  Fora mi je to, da je DJ bil poleg. Sicer 3/4 časa ni delal nič, ampak ko je prišel not je bilo na mestu. Damion je take groove igral, ko jih jaz še nisem slišal. Res kompleksne stvari. Glasper tudi virtuozno in z feelingom. Vincente tudi – čeprav bas se v tej tehnični muziki full zgubi. Bolj vidiš kak se basist matra, kot pa čuješ. Ker klavir in bobni igrajo 100x več not kot bas. Pa še v takem ferkvenčnem spektru je bas da ne pride tak ven. 

Vmes so se malo smejali nekim internim foram. Glasper se je kr valjal po tleh od smeha (dobesedno). Mi pa tudi… 😉

Pa majica mi je padla v oči. Gor je pisalo “be black and chill”. Zdaj sem malo pogooglal – to je majica iz kolekcije “Pure Black” fotografa
(Reginald Cunningham). Dobre stvari dela: http://www.bepureblack.com/


Svaka čast Barcaffeju, da je organizira take hude koncerte!
http://musicology.si

Po koncertu naj bi bil jam session v Klubu CD. 
Jaka Kopač, saksofon; Milan Stanisavljević, klavir; Bogdan Đurđević, bobni; Kristjan Krajnčan, bobni
Nisem mogo ostat. Verjamem da je bilo noro… 

 

Loading