Marko Churnchetz “Ruthenia” Quartet @Dominikanski samostan Ptuj

Četrtek, 6. julij 2017

Marko Churnchetz “Ruthenia” Quartet
feat. Mike Moreno, Chris Jennings & Rudy Royston @ Dominikanski samostan Ptuj

Marka že dolgo nisem slišal igrat. Seveda je bilo vrhunsko.
Prečudovit ambient dominikanskega samostana je bil nabito poln, kot smo pri Markovih koncertih že navajeni. Enostavno so to koncerti, pri katerih že v naprej veš, da so tisti, ki jih ne smeš zamuditi. Seveda je koncert, kot vedno, poslušala cela štajerska expedicija glasbenikov. Tudi nekaj glasbenikov, ki Marka niso slišali v Ljubljani, se je pripeljalo na koncert iz Ljubljane.

Kompozicije ki sem jih že leta 2014 poslušal v Unionski so super napisane – malo drugačne, kot na prejšnjih platah. Sliši se vpliv ruske klasike pomešan z jazzom.

Ponavadi je Marko igral s kakšnim plehom, ampak tokrat kitara na vrh klavirskaga tria, ki je dala nek lirični prizvok. Sploh ker je bil na kitari Mike Moreno s tonom ki je barval zvočno sliko. S kupi efektov je menjaval zvok kitare. Zanimivo se mi je zdelo, kako drži trzalico- nekako čudno. Potem pa sem videl, da med igranjem redno zamenjuje igranje s prsti in “trzanje”.  Zanimiv model – prvo kaj mi je padlo v oči je njegova zadržanost frizura – gobica.

Stari “znanec” Chris Jennings na kontrabasu. Kakšen ton, kakšna tehnika. Kaj takega lahko slišiš le pri mojstrih svetovnega kova.

Bobnar Rudy Royston je tudi spet eden od Markovih “ameriških” bobnarjev. Zelo muzikani soloti in lahkotnost ob kompleksnosti Markovih kompozicij.

Marko pa itak obvlada vse kar igra. Svoje komade pa verjetno še tolko bolj. Fajn bi blo, da bi mu v prihodnje priskrbeli klavir. To bi blo top. Ta srebrna Yamahin sint je res grd. Zakaj so se pri Yamahi odločili, da ga pobarvajo srebrno, mi ni jasno. Stojalo za dvojni sint, tudi je dal tudi malo češki izgled. Saj verjetno se povprečen poslušalec, ne sekira zaradi tega. Saj se tudi jaz nisem – koncert je enostavno bil predober za kaj takega. Bi pa bilo lažje kako dobro fotko več naredit.

Bi človek mislil, da je doba CD-jev mimo. A smo po koncu koncerta stali v vrsti, da dobimo vsak po svoj izvod.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Marko Churnchetz @ Dominikanski samostan Ptuj”]

Za več info:

www.markocrncec.com

 

Loading